Scroll Untuk Artikel Lagi Menarik

Cashier Berang Baling Barang Tepat Ke Muka Pelanggan

Budi bahasa budaya kita” adalah satu slogan kebanggaan negara kita. Budi bahasa ialah norma kehidupan masyarakat Malaysia yang terkenal dengan santun perkataannya dan indah pertuturannya. Pada hari ini, masyarakat Malaysia masih lagi terkenal dengan tinggi pekerti, dan mulia sifatnya.

Secara umumnya, persoalan budi bahasa bukan lagi budaya kita muncul kerana beberapa faktor di Malaysia. Pertama, kurangnya ramah mesra dalam kalangan mereka yang menawarkan perkhidmatan iaitu antara organisasi dan pelanggan.

Kalau dulu kecoh isu customer mak1 hamunn pekerja di kedai Chicken Rice Shop, kini muncul pulak isu baru yang melibatkan seorang cashier di kedai serbaneka Ninso yang katanya membaling barang kepada customer.

Laa apahal pulak ni?

Cashier bar4n, baling board ‘close’ tepat ke muka customer

Menerusi perkongsian di Twitter, cashier yang berbaju kuning tu dilihat dalam keadaan mar4h yang teramat telah memak1 hamun si perakam video aka customeryang terbabit.

Akibat kema rahan yang tak terkawal lagi, si cashier ni dengan beraninya ambil papan bertanda ‘close’ di kaunter bayaran dan membaling ia tepat ke muka pelanggan terbabit. Fuh melayang beb telefon tu!

“Kalau ikut cerita akak yang rakam video ni… dia nak minta ambikkan barang belakang kaunter cashier tu tapi…”

Admin yakin korang yang tengok video kat atas tu mesti tertanya-tanya, apa yang sebenarnya berlaku di antara cashier dan pelanggan terbabit sampai tiba-tiba bergaduh macam tu.

“Biasanya yang record-record ni sebenarnya perangai dia yang bab* dulu, orang bab* balik dia nak record padahal salah dia”

Cerita dari sebelah kakak pelanggan tu memang sounds agak fishy jugaklah. Rata-rata netizen di media sosial rasa macam ada yang tak kena.

Yelah kan takkanlah seseorang tu boleh naik angin dengan secara tiba-tiba? Mesti ada yang berlaku sebelum tu yang menyebabkan cashier tersebut marah.

“Pihak Ninso dan keluarga cashier telah membuat satu perjumpaan dengan keluarga saya…”

Apa-apapun dengarnya kes cashier baling barang ni katanya dah selesai dan perkara ini disahkan oleh customer tu sendiri yang membuat pengakuannya di Facebook.

Menurutnya, pihak Ninso dan keluarga cashier terbabit pun dah berjumpa dengannya dan mereka mencapai kata persetujuan untuk menutup kes ini secara damai. Oh baguslah macam tu. Tak baik gaduh-gaduh.

Well menurut perkongsian netizen di Facebook (ini berdasarkan cerita perakam tadi), asalnya kakak tersebut nak beli barang yang ada di belakang kaunter tu. Tapi bila disuruh cashier tu ambil, tiba-tiba pulak dia kena mar4h.

Haih ada saja berita hangat yang nak diviralkan ye. Bagi min, benda-benda macam ni elok jangan virallah. Setel personal dan face to face lagi senang.

Rata-rata masyarakat Malaysia tahu kesan penyalahgunaan media sosial ini yang telah menghakis nilai murni dalam kala­ngan kita. Saranan agar penguatkuasaan undang-undang siber dikemas kini sememangnya satu langkah bijak, tetapi yang paling penting ialah penyuburan se­mula budi bahasa dan nilai murni dalam rakyat Malaysia secara lahiriah dan batiniah.

Secara umumnya, persoalan budi bahasa bukan lagi budaya kita muncul kerana beberapa faktor di Malaysia. Pertama, kurangnya ramah mesra dalam kalangan mereka yang menawarkan perkhidmatan iaitu antara organisasi dan pelanggan. Pe­langgan yang tidak mesra hari ini, besar kemungkinan adalah kerana kebanyakannya ialah warga asing yang tidak peka dengan amalan budi bahasa budaya kita.

Sumber: Twitter

sumber : lobak merah Via Vanilla.kini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *